Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

De fleste danskere ejer efterhånden en smartphone af den ene eller anden slags. Med smartphonen følger et væld af muligheder, og mange ting er blevet nemmere og hurtigere at klare. Der er dog også en bagside af medaljen. Kravet om konstant tilgængelighed kan stresse os og i værste fald resultere i permanente psykiske problemer.

Stress på menuen

Flere og flere danskere oplever at være stressede, og i mange tilfælde spiller smartphonen en central rolle. Den vibrerer, når vi kører bil, bipper når vi laver mad og befinder sig sjældent mere end en halv meter fra os – heller ikke når vi sover.

Den intense brug af smartphones påvirker især vores koncentrationsniveau og øger vores stressniveau. Flere stressklinikker vurderer, at hver tredje patient i behandling for stress i høj grad føler sig pressede af deres smartphones. Problemet er ofte, at smartphonen forhindrer os i at holde pauser, fordi der hele tiden ruller mails, beskeder eller opkald ind, som vi føler os forpligtet til at reagere på – også uden for arbejdstiden. Hvis du er stresset eller deprimeret i så høj en grad, at din hverdag ikke kan hænge sammen, bør du øjeblikkeligt søge hjælp, eventuelt hos et bosted for psykiske lidelser.

Få styr på smartphone-stressen

Med smartphonen følger dog også et væld og muligheder, og det er meget sjældent nødvendigt at skille sig fuldstændig af med den. Det er dog godt at lave nogle regler for, hvor meget den skal bruges. Det er sundt at lægge telefonen helt fra sig en gang i mellem og være til stede. Sluk for lyde og blink, så den ikke forstyrrer hele tiden. Hvis du har en arbejdstelefon, kan det også være en god vane at slukke den, når du kommer hjem, så du får lagt arbejdet helt fra dig for en stund og kan lade op til en ny dag.